Käyttäytymisen jalostustarkastus

Suomen Lagottoklubi järjestää virallisen käyttäytymisen jalostustarkastuksen lagotoille sunnuntaina 12.2.2023 Tuusulassa.

Käyttäytymisen jalostustarkastus pidetään Rallitassun koulutushallissa, Jokelassa Tuusulassa klo 11.00-17.00.

Päivässä on tilaa 10 koiralle ja se on avoinna vain lagotto romagnolo -rotuisille koirille.

Hinta Suomen Lagottoklubi ry:n jäsenille 40€

Hinta ei-jäsenille 90€Ilmoittautuminen:

1.etusija 3.1.-15.1.

Lagottoklubin jäsenten omistamat koirat, joilla ei vielä ole virallista käyttäytymistä kuvaavaa tulosta (hinta 35€)


2.etusija 16.1.-22.1.

Lagottoklubin jäsenten omistamat koirat, joilla on jo joku virallinen käyttäytymistä kuvaava tulos (hinta 40€)


3.avoin ilmoittautumisaika 23.1.-29.1.

Jäsenten ja ei-jäsenten omistamat koirat (hinta 40€ jäsen, 90€ ei-jäsen)


Yksi omistaja voi ilmoittaa yhden koiran, jotta paikkoja riittää useammalle halukkaalle. Jos paikkoja jää, voidaan ottaa useampia saman omistajan koiria.  1. Varmista koirasi osallistumisoikeus tutustumalla huolellisesti tämän ilmoitauksen ohjeistuksiin sekä käyttäytymisen jalostustarkastuksen ohjeisiin Kennelliiton sivulta. Kennelliitto

  2. Kysy Mari Rautavirralta (puh. 045 6066 599) tekstiviestillä tai whatsapp-viestillä, onko paikkoja vapaana. Jos paikkoja on, saat linkin varsinaisen ilmoittautumisen lomakkeeseen ja paikka varataan sinulle alustavasti kahdeksi vuorokaudeksi, joiden aikana sinun tulee maksaa maksu ja hoitaa ilmoittautuminen loppuun.

  3. Maksa ilmoittautumismaksu 40€ tai 90€ Lagottoklubin tilille FI55 4260 0010 3222 50. Kirjoita viestiin “Käyttäytymisen jalostustarkastus, osallistuvan koiran virallinen nimi”

  4. Tilaa Kennelliitosta lähete käyttäytymisen jalostustarkastukseen (maksaa Kennelliiton jäsenille omakoiran kautta 2€)

  5. Tee varsinainen ilmoittautuminen viestitse saamallasi lomakkeella.
Osallistumisoikeus ja -rajoitukset


Kennelliiton pätevöimät käyttäytymisen jalostustarkastajat Katja Kuusela ja Marisa Köngäs sekä vastaavan toimitsija Mari Rautavirta. Tarkastuksen järjestämiseen osallistuvat paikan päällä eri tehtävissä myös Kristiina Kallio, Jutta Kallio, Irina Heikkilä, Satu Suominen, Kirsi Sundell, Johanna Harjula ja Marjo Kullberg. Näiden henkilöiden kasvattamat, omistamat tai muuten erityisen tutut koirat eivät voi jääviyssääntöjen vuoksi osallistua tähän jalostustarkastukseen. Tämän vuoden aikana pyritään järjestämään toinenkin käyttäytymisen jalostustarkastus, jossa on ainakin osin eri toimihenkilöitä.


Tarkastukseen saavat osallistua Kennelliiton tai sen hyväksymään koirarekisteriin merkityt lagotot. Osallistuvien koirien on oltava Kennelliiton määräysten mukaisesti tunnistusmerkittyjä ja rokotettuja.

Jotta koira voi saada virallisen jalostustietojärjestelmään kirjattavan tuloksen, tulee sen olla täyttänyt tarkastuspäivänä 18 kk. Yläikärajaa ei ole. Koira voi osallistua useampaan tarkastukseen, mutta tarkastusten välisen ajan tulee olla vähintään 6 kk. Poikkeuksena loukkaantumisen vuoksi keskeytetty tarkastus voidaan uusia koiran tultua kuntoon, ei kuitenkaan enää samana päivänä.


Koiranonohjaajan tulee pystyä hallitsemaan koiransa. Hänellä tulee olla riittävät taidot ja fyysiset ominaisuudet koiran ohjaamiseksi. Juoksuaikainen narttu voi osallistua tarkastukseen viimeisenä.


Tarkastukseen ei saa osallistua:

− kuuro, sokea, sairas tai loukkaantunut koira, tai koira, jonka suorituskyky on merkittävästi alentunut vamman vuoksi

− narttukoira 30 vuorokautta ennen arvioitua penikoimista (arvioitu aika = 63 vrk ensimmäisestä astutuksesta) ja alle 75 penikoimisen jälkeen

− koira, jolla on osallistumiskielto Kennelliiton alaisiin tapahtumiin


Koiralla ei tarkastuksessa saa olla muita varusteita kuin kuristamaton panta tai valjaat (ei esim juoksuhousuja). Tarkastuksessa noudatetaan Suomen Kennelliiton antidopingsääntöä. Ilman osallistumisoikeutta osallistuneen koiran tulokset mitätöidään.Ilmoittautuminen tarkastukseen ja siitä pois jääminen

Järjestäjä on velvollinen palauttamaan osallistumismaksun koiran poisjäännin vuoksi vain, jos syy on koiran tai ohjaajan sairastuminen ja siitä toimitetaan eläinlääkärin- ja/tai lääkärintodistus. Poisjäämisestä on ilmoitettava mahdollisimman pian, viimeistään tarkastuspäivän aamuna klo 8.00 soittamalla Mari Rautavirralle (0456066599).


Järjestävälle taholle ilmoittautumisen lisäksi koiralle on ennen tarkastuksen alkua tilattava Kennelliitosta lähete käyttäytymisen jalostustarkastukseen. Koiran omistajan pitää tarkastukseen ilmoittautuessaan sekä tarkastuspaikalle saapuessaan kertoa, jos koira on aiemmin käyttäytynyt voimakkaan vihaisesti ihmisiä tai muita koiria kohtaan tai on merkittävän ääniarka.


Lagotoille laadittu ihanneprofiili löytyy jalostuksen tavoiteohjelman lopusta, liitteestä 3

Voit etukäteen tutustua kerättäviin esitietoihin ja arviointilomakkeeseen tästä