Lagotto työkoirana

Tryffelikoira

Lagoton alkuperäinen työ on etsiä tryffeleitä. Lagoton kotimaassa, Italiassa tryffelit tarjoavat elinkeinon monelle tryffelinmetsästäjälle ja lagotto on heille tärkeä apulainen, jota ilman näitä arvokkaitä sieniä ei löytyisi lainkaan. Italiassa lagotot voivat osallistua käyttökoiraluokkaan näyttelyissä ja muotovalion arvoon vaaditaan erittäin hyvin arvosanoin suoritettu tryffelikoe. Sinnikäs, kestävä, ketterä ja tarkka etsijä, joka ilmaisee löytönsä tarmokkaalla kaivamisella ovat siis rodun alkuperöistarkoitukselle säilytettäviä ominaisuuksia. Lagotot ovat löytäneet tryffeleitä Suomestakin ja tryffelikoirien ansiosta tietoisuus kotimaisista tryffeleistä on kasvanut huimasti.

Homekoira

Homekoirat ovat suorittaneet ammattiinvalmistavan homekoiraohjaajien ja homekoirien koulutukseen.

Koirat on opetettu ilmaisemaan yleisimmät Suomessa esiintyvät kosteusvauriohomelajit ja sädesienen.

Koirat työskentelevät asunnoissa ja julkisissa rakennuksissa.

Lagotto soveltuu tarkan nenänsä ja vahvan työmoraalinsa vuoksi hyvin myös homekoiraksi.

Lue tästä artikkeli homekoira Kessusta


Hypokoira

Hypokoira toimii diabeetikon tukena ilmaisemalla matalat ja korkeat verensokerit omistajalleen.

Koirat pystyvät erinomaisen hajuaistinsa avulla erottamaan verensokerinvaihtelut ihon tuoksun perusteella.

Hypokoira kykenee ilmaisemaan verensokerivaihtelut jopa ennen kuin diabeetikkoa itseään.

Tarkkanenäisiä lagottoja on jo useampia koulutettu hypokoiriksi.


Koulukoira

Koulukoira on opettajan apuna luokassa. Koulukoira voi osallistua myös opetustilanteisiin, mutta pääasiassa työpäivät kuluvat luokassai omalla pedillä johon oppilaat tulevat lukemaan lukuläksyt koiralle tai tekemään keskittymistä vaativia tehtäviä.

Lue täältä artikkeli koulukoira Piposta ja Brunosta

Toimintaterapiakoira

Koira-avusteinen terapia rakennetaan eläimen ja ihmisen välistä yhteyttä hyödyntäen ja sitä kautta määritellään terapian tavoitteet. Eläinavusteinen terapia soveltuu hyvin laajalle asiakasryhmälle. Koiran läsnäolo vähentää verenpainetta, stressiä ja ahdistusta.

Lue täältä artikkeli toimintaterapiakoira Toscasta

Lukukoira

Lukukoira on hyvä kuuntelija, joka ei pilkkaa eikä kritisoi.

Se kuuntelee kärsivällisesti eikä välitä onko lukija hidas vai nopea.

Lukukoira työskentelee kirjastoissa ja kouluissa

Kiimakoira

Lehmien keinosiemennys onnistuu vain jos tehdään juuri oikeaan aikaan. Lehmällä oikea siemennysaika kestää 4-38 tuntiin ja sitä voi olla ihmisen hankala tunnistaa. Lehmänkiimakoira auttaa tunnistamaan oikean siemennysajan.

Lue täältä artikkeli kiimakoira Solveigista

Pelastuskoira

Pelastuskoira toimii viranomaisten apuna kadonneiden henkilöiden etsinnässä. Pelastuskoiraksi kouluttautuminen vie useamman vuoden ja kaikkien pelastuskoirakoiksi tahtovien on osoitettava sekä koiran että ohjaajan omaavan riittävät taidot. Pelastuskoirien lajeina on jälki ja haku sekä pelastustoimen koirakoilla myös rauniot.

Sienikoira

Vaikka sienikoira ei välttämättä ihan oikea ammatti olekaan, niin useampi lagotto pitää kyllä penrheensä sienessä. Lagotto on helppo opettaa tunnistamaan ja etsimään useampiakin sienilajeja.